I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
100 milliarder kroner: Krisepakkene der de rike fikk mest
Prisen for de store krisepakkene i tiden etter 2020 har trolig passert 100 milliarder kroner. Det er over tre ganger mer enn Norge bruker på politiet på ett år. Disse krisepakkene ga mest til de største bedriftene og de med solide overskudd, arbeid til utenlandske innleide og de som tjener best.
Koronasøksmål i oljebransjen: Arbeidere krever kompensasjon for ulønnet karantene
LO-forbundet Industri Energi går til sak for rundt 650 medlemmer som ble pålagt å sitte i koronakarantene uten lønn på fritiden.
– Industri Energi mener arbeidsgiverne har lønnsplikt når de griper inn i de ansattes opparbeidede fritid, sier advokat Karianne Rettedal.
Covid-19 blant gjestearbeidere i Norge
Under pandemien ble gjestearbeidere, eller ikke-bosatte arbeidsinnvandrere, gjenstand for kraftige smitteverntiltak gjennom strenge innreiserestriksjoner for å hindre «importsmitte». En ny studie har undersøkt om gjestearbeidere faktisk hadde høyere sannsynlighet for påvist koronasmitte enn befolkningen ellers.
Debatt: – Sesongarbeidskraft i grøntnæringa – et være eller ikke være
– To år med pandemi etterlot både erfaringer med norsk sesongarbeidskraft, samt et betydelig frafall av utenlandsk sesongarbeidskraft i grøntnæringa. Begge deler har gitt store bekymringer for norsk grøntproduksjon. Hva må til for å sikre nødvendig og stabil arbeidskraft i våre arbeidsintensive produksjoner? spør Tor Gunnar Bjøre og Jørn Haslestad, Norges Bærdyrkerlag.
Stor mangel på folk i serveringsbransjen
Fleire restauranttilsette må jobba langvakter, og nokre serveringsstader kutter i opningstida. Mange kokkar og servitørar som forsvann frå bransjen under pandemien, har ikkje kome tilbake.
Økt familieinnvandring etter koronaåret 2020
Familieinnvandringen steg markant i 2021 sammenlignet med året før. Antallet familieinnvandringer økte imidlertid mindre enn innvandringer på grunn av arbeid, flukt og utdanning. Flest familieinnvandrere kom fra Polen, Eritrea og India.
Skogplanting – arbeidskraften er tilbake
– Plantejobben er utført av en god miks av norske ungdommer, våre faste innleide sesongarbeidere og skogeiere som ønsker å plante selv. For inneværende års plantesesong er vi så godt som tilbake til normalen hva arbeidskraft angår, forteller skogkulturansvarlig Anne Guri Kløvstad i Glommen Mjøsen Skog.
Problemene med rekruttering øker – også på «den ytterste øy»
Både industri og skoler på øya Frøya i Trøndelag sliter med å rekruttere kvalifiserte ansatte. Korona fikk mange østeuropeere til å dra tilbake. I Ukraina får ikke mennene forlate landet på grunn av krigen. Samtidig har det også blitt en generell ubalanse når økonomien er sterk, inflasjonen høy og mange bytter yrker.
– Hvordan vil arbeidsministeren ivareta utenlandske sesongarbeidere som holdt seg hjemme fra arbeidet under pandemien?
Stortingsrepresentant Morten Wold (FrP) er bekymret for de risikerer å bli utsatt for en sak om tilbakekall og senere utvisning, samt at tilgangen til sesongarbeidere for det norske landbruket så vel som andre arbeidsgivere reduseres.
Skogplanting: Den utenlandske arbeidskraften er tilbake
Etter to år med pandemi og utfordringer med nok arbeidskraft, er skogplantingen tilbake i normalt gjenge. Utviklingen peker mot rekordhøyt plantetall for året som helhet.
Arbeidsinnvandringen uteblir etter pandemien
Fra toppen i 2019 har hver fjerde arbeidsinnvandrer forsvunnet fra Norge.
– Invasjonen av Ukraina bidrar til mangel på arbeidskraft, sier Fafo-forsker Rolf K. Andersen.
Bærplukkarar frå Thailand «reddar» norske fruktbønder
Kritisk mangel på sesongarbeidarar gjer at norske bærbønder må sjå lenger enn til Aust-Europa for å skaffe seg arbeidskraft.